Samsara Congres
Online open space bijeenkomst

Op zondag 8 november 2020 faciliteerde ik voor Samsara Yoga Docentenopleiding een succesvolle online Open Space bijeenkomst voor yogadocenten.

Thema: ‘Yoga…meer dan asana’s. Mogelijkheden en kansen voor yogadocenten op een naast de mat’

Ik organiseerde en begeleidde de congresdag met veel plezier en in goede samenwerking met het congresteam. De deelnemers waardeerden de bijeenkomst met een ruime negen, zowel wat betreft organisatie, facilitatie als de online ervaring. Hieronder lees je meer over mijn aanpak en het resultaat.

Enkele commentaren van deelnemers:

"Prachtige ontmoeting. Verbondenheid en zorgvuldigheid. Wat een kwaliteit."
 
“Heel mooi, om net als in een live event samen te kunnen komen en de energie van anderen te voelen, maar ook om een keuze te hebben om naar een andere ruimte te gaan.”
 
“Ik vind deze manier van werken 100% yoga. Aan de slag gaan met wat zich op dát moment aandient. En uitwisselen met precies die mensen bij wie het onderwerp ook iets raakt.”

Doel bijeenkomst

Ik was projectleider van het Samsara Yoga Congres 2020 organisatieteam. In het najaar van 2019 formuleerde dit congresteam de congresdoelstelling tijdens een door mij georganiseerde brainstormsessie. Samsara wilde een inspirerende en inhoudelijk actuele bijeenkomst aanbieden voor yogadocenten - om kennis en ervaring uit te wisselen en elkaar op een gelijkwaardige en verbindende manier te ontmoeten. De bijeenkomst beoogde een speciaal karakter te hebben omdat het om een jubileumeditie ging. Tegelijkertijd diende de opzet passend te zijn bij Samsara Yoga Docentenopleiding. Studenten ontwikkelen zich tijdens hun 4-jarige opleiding bij Samsara tot eigenstandige yogadocenten die ontspannen en met een open houding bekwaam en zorgvuldig yoga- en meditatieles geven. 

Begeleiding

Als facilitator begeleidde ik in februari 2020 een voorbereidende klankbordbijeenkomst met een diverse groep yogadocenten om na te gaan of er bij hen animo was voor de Open Space Technology werkwijze en om suggesties voor een congresthema te bespreken. De deelnemers waren enthousiast over een congres volgens de Open Space Technology werkwijze: "de samenleving vraagt om andere vormen; niet zenden maar geven en nemen", "meer gelijkwaardigheid en vrijheid om je eigen dag te maken", "door het delen van alle ervaringen waarschijnlijk meer verdiepend". Ze gaven voorkeur voor een ruim thema dat verder reikt dan yogaoefeningen (asana's) en -technieken. Dat vertaalde we met het congresteam tot het thema, 'Yoga...meer dan asana's. Mogelijkheden en kansen voor yogadocenten op en naast de yogamat'.

Vanwege COVID-19 besloot Samsara in het voorjaar om de bijeenkomst naar een online-omgeving te verplaatsen zodat deze zeker kon doorgaan in het najaar. In samenwerking met een visueel ontwerper richtte ik een mooie digitale congresruimte in en verdiepte me in online congrestechnieken. Om deelnemers vertrouwd te maken met de digitale omgeving organiseerde ik voorafgaand aan de congresdag een aantal online oefensessies voor deelnemers. Dit werd erg gewaardeerd en maakte dat de meeste deelnemers positief waren over de online uitvoering: "Ik vond dit erg fijn en prettiger dan een real-life meeting. In mijn thuisomgeving voel ik me meer op mijn gemak en durf ik ook meer te zeggen" en"Samsara had de online omgeving heel goed vorm gegeven en iedereen goed voorbereid."

Resultaten congresdag

wordcloud congresresultaten Na een yogasessie als dagstart en uitleg over de Open Space werkwijze brachten de deelnemers hun onderwerpen in op de agenda. Ze gingen vervolgens uiteen in deelsessies. Aan het einde van de dag was er tijd voor het lezen van de deelsessieverslagen, voor actieplanning en een slotronde. De ervaringen die de deelnemers tijdens deze ronde vertelden, staan in de 'woordwolk'-afbeelding.
Na afloop van de bijeenkomst ontvingen de deelnemers een uitgebreid beeldverslag. Daarin verwerkte ik alle inhoudelijke informatie en schermafbeeldingen die een sfeerbeeld weergaven van de dag: "Wat een kwaliteit ook weer dit verslag: compleet, concreet, zorgvuldig en gedetailleerd. Klasse!", "Dankjewel nog voor het mooie en uitgebreide verslag. Opnieuw inspiratie!" Zie ook een beknopte versie van dit beeldverslag: Open Space Technology Congresimpressie (pdf)

Publicaties

Toelichting Open Space Technology

Het gaat bij een Open Space bijeenkomst om deelnemen vanuit gelijkwaardigheid en gebruik te maken van de wijsheid van de deelnemers en de groep als geheel. De Open Space principes geven alle vrijheid aan deelnemers om zelf de dag interessant en aangenaam te maken. Na de opening van de bijeenkomst maken deelnemers zelf de agenda door onderwerpen rondom het thema aan te dragen. In de deelsessies werken ze hier vervolgens aan met deelnemers die de passie en interesse voor dit onderwerp delen. Voor een online bijeenkomst bestaan inmiddels goede programma's die mogelijkheden bieden voor actieve deelname en uitwisseling in kleine groepen.

Harrison Owen, de bedenker van Open Space Technology, kreeg het idee voor deze participatieve werkwijze na een traditioneel georganiseerd sprekerscongres. Deelnemers vertelden hem dat het congres erg interessant was, toch vonden ze de koffiepauzes het beste onderdeel! Daar ontmoetten zij de interessantste mensen en bespraken ze de belangrijkste onderwerpen, vaak met veel méér enthousiasme dan tijdens het officiële congresprogramma. Zie ook: www.openspaceworld.org

Wanneer Open Space

Innovatieve en creatieve organisaties gebruiken de Open Space Technology werkwijze inmiddels succesvol: als inspiratiebijeenkomst, als onderdeel van een strategie-, ontwerp- of organisatieveranderingsproces of voor het oplossen van een complex inhoudelijk vraagstuk - waar verschillende soorten expertise voor nodig is. Afhankelijk van de doelstelling duurt een bijeenkomst een dagdeel tot meerdere dagen. Het aantal deelnemers varieert van vijf tot een paar duizend mensen.

 

Mijn expertise

Ik ben sinds 2017 geautoriseerd Genuine Contact™ consultant, trainer, coach en lid van de internationale Genuine Contact Organization (GCO). De begeleiding van een (online) Open Space bijeenkomst maakt onderdeel uit van mijn expertise om holistisch, dialogisch en verbindend te werken. Meer informatie? Neem contact met me op

 

Tekening: © Joris Mensink

 

 

Face to Face in The Netherlands

Join us on 10 & 11 September 2021 in The Netherlands for the annual international mentoring circle about working the Genuine Contact™ way

International Face to Face Mentoring Circle

This International Face to Face Genuine Contact Mentoring Circle is organized yearly in the Netherlands and is part of a larger group of Genuine Contact Mentoring Circles that happen throughout the world. Mentoring is one of the components of the Genuine Contact Program and organizing this event is part of our commitment in the Netherlands to stimulate ongoing learning through mentoring. Genuine Contact Mentoring Circles take place all over the world also online and in different languages. 

More information 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. so that we can reach out to you with questions and ask your input and thoughts.

Mentoring Circle Organizing Team 2021

Mariëlle Cuijpers and Doris Gottlieb

Why Mentoring Circles

An integral part of the Genuine Contact way of working is mentoring for ongoing professional and personal development. It is one of the essential components of the Genuine Contact Program. Mentoring is underpinned by key concepts and beliefs of Genuine Contact including:

 • working with the blueprint for health that is present in every organization
 • using life nurturing meetings as a catalyst for organizational success
 • developing systems for sustaining organizational health and balance that is needed for optimal effectiveness
 • working with the belief that change is constant and that ongoing mentoring is one way to develop mastery at working with change
 • opportunities for Genuine Contact in all relationships

The Genuine Contact community offers mentoring as a forum to learn the art of mentoring and to 'walk the talk of mentoring' for both individuals and organizations. Mentoring circles have been held regularly within the Genuine Contact community since their beginning in North Carolina, USA in 2001. The first mentoring circle in Amsterdam was held in 2004. 

Open Space Technology & Whole Person Process Facilitation

The design of the mentoring circle consists open space technology (OST) and whole person process facilitation (WPPF). Both are well-proven methodologies for highly participatory meetings and part of the Genuine Contact™ Program. This program provides for tools, techniques, and concepts of how to let organization of all kinds to thrive in today’s internal and external environments of constant change. On the website www.genuinecontact.net you can find information about the Genuine Contact approach as well as a listing of learning opportunities including Mentoring Circles.

Nederlandstalige bijeenkomst op maat 

De voertaal van de mentoring circle op 10 en 11 september as. is Engels vanwege het internationale karakter van de bijeenkomst. Wil je een Nederlandstalige 'Open Space Technology'- of 'Whole Person Process Facilitation'-bijeenkomst organiseren voor je bedrijf, vereniging of familie? Ik ben een gecertificeerde Genuine Contact™ facilitator en bespreek graag de mogelijkheden voor een aanbod op maat, online en/of offline. Neem voor een oriënterend gesprek contact met me op.

 

 
Afbeelding: Pixabay  

Internationale tweedaagse mentorbijeenkomst

Op 4 en 5 september 2020 verzamelde zich een groep van veertien mensen voor het delen van kennis en ervaring over de Genuine Contact-werkwijze

Ik nam als mede-organisator deel aan deze internationale mentorbijeenkomst op Landgoed de Horst in Driebergen. De deelnemers kwamen uit verschillende landen. We gebruikten Engels als voertaal. De meeste deelnemers kenden het   het Genuine Contact-netwerk al. Voor sommigen was Genuine Contact gloednieuw. 

In 2012 kwam ik in aanraking met Genuine Contact en de integrale visie op organiseren, leren, leiden en veranderen. Ik werd meteen enthousiast over deze praktisch toepasbare werkwijze voor organisatieontwikkeling. Het is zowel toepasbaar bij individuele coaching, organisatieverandering en netwerkvorming. Eerst nam ik als cursist deel aan trainingen en mentorbijeenkomsten, inmiddels ben ik zelf Genuine Contact trainer en actief in het Genuine Contact-netwerk zowel in Nederland als international.

Hieronder lees je meer over de bedoeling van een mentorbijeenkomst en over de vormgeving van de bijeenkomst in september. 

Mentorbijeenkomsten

Een mentorbijeenkomst biedt deelnemers de gelegenheid om op een ontspannen manier en met veel vrijheid verbinding te maken met zichzelf, de andere deelnemers en met de Genuine Contact-werkwijze. De eenvoudige opzet en heldere structuur leidt op - voor mij wonderlijke wijze - tot nieuwe inzichten, perspectieven en inspiratie, waardoor deelnemers graag en regelmatig blijven terugkomen. 

Ruim vijftien jaar geleden werd de eerste Genuine Contact-mentorbijeenkomst in Nederland geïntroduceerd. Dit groeide uit tot een levendige ontmoetingsplek voor zowel mensen uit het Genuine Contact-netwerk als mensen die geïnteresseerd zijn om Genuine Contact te leren kennen.

In 2018 was ik een van de facilitators. Aan die bijeenkomst namen 24 mensen deel uit zo'n acht verschillende landen waaronder, Duitsland, Noorwegen, Spanje Zweden en Sri Lanka.

Mentorschap is een essentieel onderdeel van het Genuine Contact™  Programma als mogelijkheid om je zowel professioneel als persoonlijk te blijven ontwikkelen. De bijeenkomst in Nederland maakt deel uit van een grotere groep Genuine Contact mentorbijeenkomsten die wereldwijd op locatie en online plaatsvinden.

Organisatie

Het organisatieteam bestond voor de bijeenkomst in september uit vier personen, allen opgeleid als Genuine Contact trainers. Doris Gottlieb en ik namen de eindverantwoordelijk voor de bijeenkomst op ons. Wieneke Olthof en Richard Metcalf de rol van facilitator. In het najaar van 2019 startten we met de eerste planningsbijeenkomst. In het voorjaar maakten we een periode van veel onzekerheid door over of en hoe het evenement kon doorgaan -vanwege COVID-19. We bleven regelmatig online bij elkaar komen. De antwoorden op onze vragen bleven lang onzeker:
 
• Zullen mensen uit verschillende delen van de wereld kunnen reizen om samen te komen?
• Mag het conferentiecentrum open (blijven)?
• Met hoeveel mensen mogen we op locatie op één plek bijeenkomen?
 
We motiveerden elkaar om mèt en niet tégen verandering te werken en antwoorden open te houden. Gedachten gingen van annuleren, naar uitstellen, naar online verplaatsen en naar een hybride bijeenkomst die zowel online als op locatie zou plaatsvinden. Vlak van tevoren bleek dat het evenement kleinschalig op locatie mogelijk was en dat we voor een paar buitenlandse gasten haalbaar was om naar Nederland te reizen.

Het werd een sprankelende, zeer inspirerende bijeenkomst. Met veel blijdschap bij de deelnemers over de ontmoetingen in levende lijve en dat goede gesprekken ook op 1,5 meter goed mogelijk bleken. Als organisatieteam bleven we vertrouwen op een goede afloop 'hoe dan ook' en dat het zo goed uitpakte, gaf achteraf veel voldoening.

Programma

Het programma van de bijeenkomst bestond vrijdag uit een 'transfer in' met onderlinge kennismaking en het uitwisselen van ‘hopes and fears’, daarna een ‘Festival of stories’ met verhalen en inzichten over ervaringen met Genuine Contact en de première van een videoclip over 'What is Genuine Contact?'.
 
Op vrijdagavond vond buiten rond het vuur een feestelijke ceremonie plaats om het twintig-jarig bestaan van Genuine Contact te vieren. Met muziek, felicitatiebrieven van de oprichters van het Genuine Contact™ programma, taart en een toast. Ook hadden we online gasten. Ik gaf de ceremonie vorm en begeleidde de verschillende onderdelen. 
 
Zaterdag waren er inhoudelijke sessies en actieplanning rondom het thema ‘Issues and opportunities working and living in genuine contact’, gefaciliteerd via Open Space Technology:
·      Genuine Contact & Agile/Lean
·      Explore roles in Genuine Contact
·      What would be the best Genuine Contact training to do as a newcomer
·      Being a ‘Butterfly’ on purpose
·      Share ideas on how to work with Whole Person Process Facilitation  in group meetings
·      Circle in family setting
·      How to find the people who need help with Open Space Technology?
·      Tips and tops for designing a one day online Open Space Technology meeting
·      Health, mental, physical, emotional, spiritual. A chance to share/explore
·      How are you living the ‘Discipline of Joy’?
·      Getting on the trainer train in COVID times.

De bijeenkomst werd afgesloten met een slotronde waarin iedereen de mogelijkheid had om ervaringen te delen en afscheid te nemen. Als organisator kon ik zelf ook aan sessies deelnemen en ik ging naar huis met onder meer veel ideeën en praktische tips als organisator van een online congres in het najaar. 

In 2021 vindt de internationale Genuine Contact mentorbijeenkomst in Nederland plaats op 10 en 11 september in Driebergen. Zie de uitnodiging of neem contact met me op voor meer informatie.

 

 
Afbeelding: © Anna Caroline Türk

 

 

Workshop Individual Health & Balance
Build capacity as a leader and an individual

This workshop offers you the chance to build capacity and work with change from a firm personal foundation. Stay tuned for start date

“An investment in individual health and balance is the most important investment a leader can make”
Birgitt Williams - Founder Genuine Contact Program 

About this workshop 

We are living in fast changing times and it’s inevitable that you will be deeply affected by the change processes taking place in your work or personal life. We all know from experience how difficult it can be to maintain a state of health and balance. We work long hours to make gains with our career goals and overlook taking care of what gives us inspiration like walking in the forest or learning how to dance. We put lots of energy into being the perfect parent and forget about being the best partner we can be, not to mention taking care of our own needs.

To function well and stay healthy it’s important to rely on a solid personal foundation. This workshop offers you the chance to build capacity and work with change as a leader and as an individual in a healthy and balanced way. 

What you will learn

The workshop focuses on developing self-awareness and strengthening self-empowerment and self-love. To manage personal energy, work effectively and live well, you will learn a holistic framework called the Medicine Wheel Tool©. This tool has been developed as part of the Genuine Contact™ Program to enhance your emotional, mental, physical and spiritual health.

The simple processes that you learn will give access to your own wisdom to guide decisions. They help you to explore your own state of health and balance and look at improvements you wish to make. By using these processes and taking time to reflect you build your own practice of individual health and balance that can make the difference between thriving in change and being overwhelmed by it. 

You will leave this experiential, interactive workshop equipped with:
 • A practical holistic framework for examining personal health and balance and for achieving and maintaining long-term personal health and rapidly regaining balance.
 • Knowledge of practical application of the Medicine Wheel Tool© for ongoing personal development based on archetypal principles found cross-culturally based on the work of anthropologist Angeles Arrien.
 • Knowledge and experience of how to increase your personal capacity to work within complex and energy draining situations.
 • An understanding of the relationship between your inner change and the change you are seeking to realize in your life or in your organization. 

Practical Information 

The workshop will take place on four days. It will also include self-study and a follow-up session. For ongoing and deep learning you will be invited to join free online mentoring circles.

Dates: Stay tuned for our new schedule. This workshop is also offered in-house. For more information contact us at Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Where: Landgoed Zonheuvel located in a beautiful wooded area | Amersfoortseweg 98 | 3941 EP Doorn (Utrecht)

Language: The language of the workshop will be English however Dutch can also be used.

Pricing
 • Corporate €850,00 excl. VAT
 • Small Business | Small NGO | Individual €700,00 excl. VAT
 • Student Price €450,00 excl. VAT
 • Group Rates: If you would like to come with one or more colleagues from the same organization, you will each receive a 10% discount on the price of the training. More instructions on (upcoming) registration page.
 • Members of the Genuine Contact Organization are entitled to a 10% Membership Discount, please enter your coupon code in the comments section of the registration form.

Registration includes workshop participation and materials as well as sandwich lunch, tea, and coffee.

The Genuine Contact™ Program

The Genuine Contact approach offers a blended, synergistic, holistic approach to change and to leadership. It is not about a big quick splash but rather about developing the skills, knowledge, and capacity to sustain the ongoing (organizational) change necessary to thrive in today’s constantly changing, complex times.

The Genuine Contact program is a series of 9 workshops developed to assist people in learning to work with this approach. This workshop is foundational module 3 of the program and no prior experience with the approach is necessary to attend.

About  the trainers

Mariëlle Cuijpers, certified Genuine Contact trainer and member. “I work the Genuine Contact way because it offers simple and very effective tools to solve complex issues. I’m currently active in the development of the Dutch Genuine Contact Community because I feel a strong connection with the values, beliefs and spirits of Genuine Contact and strive hopes for more people and organizations to benefit from the program.”

She experienced and witnessed success working the Genuine Contact as a leader, director, senior consultant, trainer and mentor in sectors like long term care and advocacy organizations, small businesses, wellness and consciousness development training programs and mentoring groups.

Doris Gottlieb has worked with the Genuine Contact Program for the past 20 years and is highly dedicated to this approach and to making it available to others in the Netherlands. She has invested energy in the development of the Genuine Contact Program and has worked closely with Birgitt and Ward Williams, founders of the Genuine Contact Program, for almost two decades as a trainer and co-owner of the Genuine Contact Program.

She has worked both as a leader in professional organizations and a consultant to organizations with a varied selection of clients in many sectors, including: Rotterdam School of Management, Sounds of Change, The Village Council of the village of Burgerveen, the Netherlands, Sounds of Change, Wereld Natuurfonds, and Emancipator.

For more information contact us at Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afbeelding via Pixabay

Gebeurtenissen betekenis geven

Ik creëer hedendaagse ceremonies voor bijzondere momenten in het leven die vorm geven aan het onzichtbare en onzegbare

Waarom

In een ceremonie stap je welbewust buiten de alledaagse tijd. Door een weloverwogen keuze van gasten en door goedgekozen woorden, beelden, symbolen, muziek en stilte, maak je op een ongewone manier verbinding met jezelf en elkaar in het moment. Dit werkt ongelooflijk krachtig. Of het nu gaat om het vieren van een feestelijke gebeurtenis of om het verwerken van verdriet. Het geeft steun bij de afronding van een levensfase, het accepteren van een levensbepalende gebeurtenis of om een nieuw begin te markeren.

Welke gelegenheden

 

Persoonlijk

 • Familie- en vriendenbijeenkomsten
 • Geboorte
 • Huwelijk of partnerschap, jubileum
 • Afscheid vanwege pensioen, ontslag, scheiding
 • Verlies- en rouwverwerking

 

Organisaties en groepen 

 • Oprichting, vernieuwing of beëindiging organisatie
 • Teambijeenkomsten
 • Bijzondere resultaten of gebeurtenissen


Werkwijze

Aan de hand van informatie over je bedoeling en wensen creëer ik een ceremonie op maat. Dat doe ik voor individuen, families, groepen en organisaties. Ik werk op ecologisch verantwoorde manier, met duurzame materialen. Neem voor meer informatie of een oriënterend gesprek svp contact met me op.

Voor een ceremonie om een huis of gebouw te reinigen zie mijn pagina over Space & Clutter Clearing

That's All