Internationale tweedaagse mentorbijeenkomst

Op 4 en 5 september 2020 verzamelde zich een groep van veertien mensen voor het delen van kennis en ervaring over de Genuine Contact-werkwijze

Ik nam als mede-organisator deel aan deze internationale mentorbijeenkomst op Landgoed de Horst in Driebergen. De deelnemers kwamen uit verschillende landen. We gebruikten Engels als voertaal. De meeste deelnemers kenden het   het Genuine Contact-netwerk al. Voor sommigen was Genuine Contact gloednieuw. 

In 2012 kwam ik in aanraking met Genuine Contact en de integrale visie op organiseren, leren, leiden en veranderen. Ik werd meteen enthousiast over deze praktisch toepasbare werkwijze voor organisatieontwikkeling. Het is zowel toepasbaar bij individuele coaching, organisatieverandering en netwerkvorming. Eerst nam ik als cursist deel aan trainingen en mentorbijeenkomsten, inmiddels ben ik zelf Genuine Contact trainer en actief in het Genuine Contact-netwerk zowel in Nederland als international.

Hieronder lees je meer over de bedoeling van een mentorbijeenkomst en over de vormgeving van de bijeenkomst in september. 

Mentorbijeenkomsten

Een mentorbijeenkomst biedt deelnemers de gelegenheid om op een ontspannen manier en met veel vrijheid verbinding te maken met zichzelf, de andere deelnemers en met de Genuine Contact-werkwijze. De eenvoudige opzet en heldere structuur leidt op - voor mij wonderlijke wijze - tot nieuwe inzichten, perspectieven en inspiratie, waardoor deelnemers graag en regelmatig blijven terugkomen. 

Ruim vijftien jaar geleden werd de eerste Genuine Contact-mentorbijeenkomst in Nederland geïntroduceerd. Dit groeide uit tot een levendige ontmoetingsplek voor zowel mensen uit het Genuine Contact-netwerk als mensen die geïnteresseerd zijn om Genuine Contact te leren kennen.

In 2018 was ik een van de facilitators. Aan die bijeenkomst namen 24 mensen deel uit zo'n acht verschillende landen waaronder, Duitsland, Noorwegen, Spanje Zweden en Sri Lanka.

Mentorschap is een essentieel onderdeel van het Genuine Contact™  Programma als mogelijkheid om je zowel professioneel als persoonlijk te blijven ontwikkelen. De bijeenkomst in Nederland maakt deel uit van een grotere groep Genuine Contact mentorbijeenkomsten die wereldwijd op locatie en online plaatsvinden.

Organisatie

Het organisatieteam bestond voor de bijeenkomst in september uit vier personen, allen opgeleid als Genuine Contact trainers. Doris Gottlieb en ik namen de eindverantwoordelijk voor de bijeenkomst op ons. Wieneke Olthof en Richard Metcalf de rol van facilitator. In het najaar van 2019 startten we met de eerste planningsbijeenkomst. In het voorjaar maakten we een periode van veel onzekerheid door over of en hoe het evenement kon doorgaan -vanwege COVID-19. We bleven regelmatig online bij elkaar komen. De antwoorden op onze vragen bleven lang onzeker:
 
• Zullen mensen uit verschillende delen van de wereld kunnen reizen om samen te komen?
• Mag het conferentiecentrum open (blijven)?
• Met hoeveel mensen mogen we op locatie op één plek bijeenkomen?
 
We motiveerden elkaar om mèt en niet tégen verandering te werken en antwoorden open te houden. Gedachten gingen van annuleren, naar uitstellen, naar online verplaatsen en naar een hybride bijeenkomst die zowel online als op locatie zou plaatsvinden. Vlak van tevoren bleek dat het evenement kleinschalig op locatie mogelijk was en dat we voor een paar buitenlandse gasten haalbaar was om naar Nederland te reizen.

Het werd een sprankelende, zeer inspirerende bijeenkomst. Met veel blijdschap bij de deelnemers over de ontmoetingen in levende lijve en dat goede gesprekken ook op 1,5 meter goed mogelijk bleken. Als organisatieteam bleven we vertrouwen op een goede afloop 'hoe dan ook' en dat het zo goed uitpakte, gaf achteraf veel voldoening.

Programma

Het programma van de bijeenkomst bestond vrijdag uit een 'transfer in' met onderlinge kennismaking en het uitwisselen van ‘hopes and fears’, daarna een ‘Festival of stories’ met verhalen en inzichten over ervaringen met Genuine Contact en de première van een videoclip over 'What is Genuine Contact?'.
 
Op vrijdagavond vond buiten rond het vuur een feestelijke ceremonie plaats om het twintig-jarig bestaan van Genuine Contact te vieren. Met muziek, felicitatiebrieven van de oprichters van het Genuine Contact™ programma, taart en een toast. Ook hadden we online gasten. Ik gaf de ceremonie vorm en begeleidde de verschillende onderdelen. 
 
Zaterdag waren er inhoudelijke sessies en actieplanning rondom het thema ‘Issues and opportunities working and living in genuine contact’, gefaciliteerd via Open Space Technology:
·      Genuine Contact & Agile/Lean
·      Explore roles in Genuine Contact
·      What would be the best Genuine Contact training to do as a newcomer
·      Being a ‘Butterfly’ on purpose
·      Share ideas on how to work with Whole Person Process Facilitation  in group meetings
·      Circle in family setting
·      How to find the people who need help with Open Space Technology?
·      Tips and tops for designing a one day online Open Space Technology meeting
·      Health, mental, physical, emotional, spiritual. A chance to share/explore
·      How are you living the ‘Discipline of Joy’?
·      Getting on the trainer train in COVID times.

De bijeenkomst werd afgesloten met een slotronde waarin iedereen de mogelijkheid had om ervaringen te delen en afscheid te nemen. Als organisator kon ik zelf ook aan sessies deelnemen en ik ging naar huis met onder meer veel ideeën en praktische tips als organisator van een online congres in het najaar. 

In 2021 vindt de internationale Genuine Contact mentorbijeenkomst in Nederland plaats op 10 en 11 september in Driebergen. Zie de uitnodiging of neem contact met me op voor meer informatie.

 

 
Afbeelding: © Anna Caroline Türk