Verandering waarnemen

  • Levenskracht + vormkracht = veranderkracht

Hoe verlopen veranderingsprocessen in de natuur en wat kan ik daarvan leren? Ik ervaar dat tijdens een workshop ‘Levenskrachten waarnemen’.

In een tijdschrift lees ik iets over de werking van preparaten die biologisch-dynamische boeren gebruiken op het land. Preparaten bestaan uit koemest, bergkristal (kiezel) of kruiden en worden op een speciale manier bereid en in de grond bewaard. Ze helpen om de essentiële levenskracht van gewassen zo goed mogelijk tot ontwikkeling te laten komen. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt, hoe werkt dat dan? Ik besluit om mijn hart te volgen en de preparaten in mijn tuin alvast te gaan uitproberen.

Verschil tussen levenskracht en vormkracht

In het voorjaar van 2021 krijg ik de gelegenheid om deel te nemen aan een tweedaagse workshop op het prachtige Landgoed Baest in Noord-Brabant van de Initiatiefgroep Onderzoek Levenskrachten en Vormkrachten. Het blijkt goed mogelijk om zelf de uitwerking te voelen van de preparaten en ook van het verschil tussen de preparaten. Zo leer ik door ervaring dat er verschil is tussen 'levenskracht'  van het koeienmestpreparaat en 'vormkracht' van het bergkristalpreparaat.

De korrel koeienmestpreparaat in mijn hand, geeft een levendig, warm en ontspannen gevoel met veel voorbijkabbelende gedachten, ik heb energie en voel me uitstekend op mijn gemak in mijn stoel. Het mespuntje bergkristalpreparaat dat ik daarna in mijn hand krijg, zorgt voor een paar heldere gedachten en een stabiel en daadkrachtig gevoel, ik kan bijna niet op mijn stoel blijven zitten, wil tot actie overgaan. Het put me ook uit om dit te ervaren. Beide krachten sámen leiden tot veranderingsprocessen. 

Noodzakelijke afwisseling

Twee dingen blijven me van het weekend bij. Om te blijven groeien en te bloeien:

  • bouw je eerst rustig energie op en ga je daarna pas over tot actie en
  • blijf je het opbouwen van levenskracht en uitvoeren van vormkracht vervolgens afwisselen.

Net zoals ik dat buiten zie gebeuren tijdens de seizoenen. Dat leidt - ook bij mensen en organisaties - tot vitale veranderkracht. Mijn tuin vaart er eveneens wel bij. 

Meer informatie

Voor de nieuwsbrief van de Initiatiefgroep Onderzoek Levenskrachten en Vormkrachten (IOLV) schreef ik in de nieuwsbrief van september 2021 een uitgebreid verslag over mijn ervaringen tijdens de workshop Levenskrachten (pdf)

Website over levenskracht en vormkracht en IOLV   

Inspiratie van buiten

  • Openstaan voor verrassingen 

Een roodborstje maakte indruk tijdens een mentorbijeenkomst met een intens verrassingsoptreden.

Op 10 en 11 september 2021 organiseerde ik met Doris Gottlieb en Wieneke Olthof de jaarlijkse Internationale Genuine Contact Mentoring Circle. Professionals uit heel Europa komen hier naartoe om uit te wisselen over hun werkpraktijken. We gebruiken voor deze ontmoeting Open Space Technology voor een betekenisvolle en participatieve bijeenkomst. 

Deelnemers krijgen de uitnodiging om ‘open te staan voor verrassingen’ en te vertrouwen op de volgende uitgangspunten:

  1. De mensen die komen, zijn de juiste mensen
  2. Wanneer het begint, is dat het juiste moment
  3. Wat gebeurt, is het enige dat kan gebeuren
  4. Als het klaar is, is het klaar

Ook geldt ‘de wet van de twee voeten’: bevind je je op enig moment tijdens de bijeenkomst in een situatie waarin je niet meer leert of bijdraagt, gebruik dan je ‘twee voeten’ en ga naar een plaats waar het je wel bevalt. 

Bij de start van de tweede dag staat de buitendeur van de vergaderruimte open. De deelnemers zitten in een cirkel. Niemand neemt nog het woord. Plotseling klinkt er een klaterend vogelgezang van buiten naar binnen. We luisteren minutenlang alsof we in een concertzaal zitten. Luid en duidelijk klinkt het. Het geeft de start van deze dag vleugels. Iemand weet dat het een roodborstje is. Ze maakt er een tekening van en hangt die op in onze ruimte. 

Een mooiere verrassing had ik niet kunnen bedenken. En geen mooiere illustratie van de werking van de uitgangspunten en wet van Open Space Technology bijeenkomsten. Alleen de formulering van de uitgangspunten en de wet mag de volgende keer echt wel natuurinclusiever :)

Ontwerp zonder titel 12

Meer informatie 

In 2022 vindt de Internationale Genuine Contact Mentoring Circle in Nederland plaats op 9 en 10 september

 

Afbeelding: © Mariëlle Cuijpers en tekening: © Marina Gorobevskaya

Verhaal met impact

  • Herinnering aan een inspiratiebron

Wie of welke verhaal inspireert jou als richtingaanwijzer in je leven of werk?

In de week voor Pasen zag ik de documentaire Lamentations of Judas. Angolese oud-soldaten vertellen daarin hoe ze vanuit de burgeroorlog in Angola terechtkwamen in het Zuid-Afrikaanse leger en daarin streden voor het apartheidsregime. De film onderzoekt hoe deze mannen zoveel jaren later omgaan met deze complexe situatie. Wie verraadde er wie? Zijn ze dader, of slachtoffer, of beide tegelijk en wie bepaalt dat? 

Kindertehuis Quissala

De verhalen van de oud-soldaten over hun situatie in Angola herinnerden me aan een indrukwekkend gesprek met Gervasio Manuel. Ik werkte halverwege de jaren negentig als vrijwilliger voor een hulporganisatie in Angola, achteraf bezien tijdens een korte periode van vrede in de jarenlange bugeroorlog. Deze oorlog duurde van 1975 - 2002 en brak uit na de koloniale ofhankelijkheid van Portugal.

We bezochten destijds met een aantal collega's het kindertehuis Quissala nabij de stad Huambo. In het tehuis woonden ongeveeer 90 kinderen en ze kregen er ook onderwijs. De directeur maakte zich zorgen over de gezondheid van Gervasio Manuel. Zijn rug was misvormd en ze wist niet of hij zo volwassen kon worden. Medische documenten hierover ontbraken. Gervasio Manuel was geboren in Huambo en kwam op zijn achtste met zijn jongere broer in het kindertehuis van de hulporganisatie terecht. Hij wist niet wat er met zijn ouders en familie was gebeurd. Kindertehuizen van de overheid waren overvol. Naar dit tehuis gingen jonge kinderen voor wie het onwaarschijnlijk was dat er nog familie werd teruggevonden. De kinderen waren hun papieren kwijtgeraakt en herinnerden zich geen details over hun achtergrond.

Openhartig over oorlog

Gervasio Manuel was 13 jaar toen ik hem ontmoette. Hij vertelde openhartig en feitelijk wat de kinderen meemaakten tijdens heftige gevechten in en rondom Huambo eind 1992 tot begin 1993. Het voelde als een getuigenis. De leiding van het kindertehuis was in die periode van gevechten afwezig totdat er eind 1994 weer een vredesbestand werd gesloten. Er vielen fosforbommen bij het kindertehuis, er vlogen MiG gevechtsvliegtuigen over. Soldaten van verschillende strijdende partijen sloegen kamp op in Quissala en bedreigden, bestalen en mishandelden de kinderen. Ze sliepen buiten, zonder matrassen, dekens en eten. Eén van de kinderen liep weg uit angst en niemand wist wat er met de jongen was gebeurd.

Het verhaal dat Gervasio Manuel vertelde, schreef ik destijds op, vertaalde het en het is te beluisteren via een audiobestand: '57 dagen oorlog en we vluchtten niet'

Wat bezielt mensen

Mijn verblijf in Angola confronteerde me voor het eerst met ontwrichting en vragen naar zin: kapotte wegen, dorpen en steden, overal mijnenvelden en ontoegankelijke natuur, ontheemde en verarmde mensen. De gevolgen van jarenlange strijd. Wat kon daarop mijn antwoord zijn? Enkele jaren later studeerde ik Humanistiek en onderzocht de werking van inspiratiebronnen bij het zoeken naar zin. 

Ik beschouw Gervasio Manuel nog steeds als een van mijn inspiratiebronnen en onderdeel van mijn geweten. Hij deelde zijn oorlogsverhaal en maakte daarmee inzichtelijk wat hij had doorstaan. Zijn broze voorkomen en zachte kracht maakten indruk. Hij toonde hoop voor de toekomst en had het leven weer opgepakt. Hij ging naar school, maakte miniatuurhelicopters en -auto's, leerde een vak, verbouwde met zijn klasgenoten eten in de moestuin. Tekende wat hij later wilde doen: een eigen bedrijf leiden en dan zelf zijn auto en motor besturen. 

Van hem en de andere kinderen ging gastvrijheid, vriendschap en vrede uit ondanks hun treurige situatie. Ze hadden de wens om het goede te doen voor de mensen in Angola. Door de ontmoeting ging ik me afvragen wat mensen bezielt en wat we als medemensen voor elkaar betekenen. Hoe kom je tot het goede om te doen en hoe kom je tot mensonterende daden, hoe bereik je innerlijke vrede. Wat is de rol van de ander daarbij? 

De beelden en herinneringen gingen door me heen terwijl ik naar de documentaire keek. Het kwam in me op dat oordelen over de daden van de geportretteerde oud-soldaten misplaatst zou zijn. In plaats daarvan probeerde ik me te openen voor hun lijden, dat had ook mijn lijden kunnen zijn: het ís mijn lijden. Zou ontzag en compassie voor mensenlevens, voor alle leven, hier een goed antwoord zijn, een weg om te gaan?

Sta je ook weleens stil bij de mensen en verhalen die je innerlijk aanraken en wat ze voor je betekenen? Welke inspiratiebron komt er bij je op? Welke impact heeft deze op je levensvragen en op keuzes die je maakt? 

Meer informatie

Ik heb tekeningen met toekomstdromen, korte interviews en foto's van de kinderen van Quissala uit die tijd (1995-1996). Ook onderzocht ik de gezondheid en leefomstandigheden van de mensen die rondom Benguela woonden in de bairros Mina, Cambangela, Graça en Calumburaco en schreef daarover een verslag. Wanneer je geïnteresseerd bent in deze (analoge) materialen neem dan contact me op.  

Tekening: Gervasio Manuel

Bijzondere Bijzaken

Bijzondere Bijzaken
  • Houten als welkome plek voor wilde bijen

Met het inwonerinitiatief Houtense Bijzaken bekijken we onze mooie leefomgeving vanuit het perspectief van de wilde bijen.

De wilde bijen zijn in nood, de helft van alle 359 soorten is bedreigd. Dit terwijl ze essentieel zijn voor het leven op aarde. In mijn woonplaats Houten zijn er de laatste twintig jaar 43 soorten waargenomen. Deze dalende lijn willen we als betrokken vrijwilligers omzetten in een stijgende trend. Door verbetering van de Houtense leefomgeving creëren we een leefgebied voor wel 112 soorten bijen.

In actie voor de wilde bij

Met de Houtense Bijzaken komen we in actie voor de wilde bij.

Kijk eens met de ogen van een bij, wat zie je dan?
Gras. Veel gras. Groen. Heel veel groen gras. Wij noemen dat grasfalt.
Wilde bijen eten geen gras. Ze lijden chronisch honger.

We hebben dromen, maken plannen en steken onze handen uit de mouwen. Zo maken we van de wilde bij een zachtaardige hoofdzaak.

Kijk. Geniet. Laat je inspireren door het filmpje over de activiteiten van Houtense Bijzaken: "Met inwoners van groen naar bloei" (3 min 33 sec)

Chronische honger 

De wilde bij heeft bloemen nodig en nestgelegenheid. Nederland leidt aan een bloemarmoede, die bijen, hommels, zweefvliegen en de vlinders treffen. Dit veroorzaakt chronische honger. Bijen zijn afhankelijk van nectar en stuifmeel. Wilde bijen leven van een beperkt aantal bloemen en juist deze specialisten hebben het zwaar. De door imkers gehouden honingbijen zijn generalisten, deze bijen hebben een groter aanpassingsvermogen. Zie ook: Wilde bijen

Wat is er dus nodig? Méér meerjarige bloemen en struiken die aantrekkelijk zijn voor wilde bijen. Bloeiende bomen, die ook in het vroege voorjaar en de herfst bloeien. En nestgelegenheden. Dat zijn bijenhotels en ook plekken in de grond, in het zand. Een muurtje met wat zand en leem of wat ruimte tussen de tegels houden, biedt woonruimte aan zandbijen. 

Meest aantrekkelijke bijgemeente

De missie van Houtense Bijzaken: De gemeente Houten is in 2025 de meeste aantrekkelijke bijgemeente van de provincie Utrecht. Onze droom is dat over 10 jaar heel Houten een verbindend lint van bijenoases is!

Behalve dat ik het erg leuk vind om samen aan de verbloeming te werken, krijg ik ook veel nieuwe kennis over natuurontwikkeling, biodiversiteit en het aanleggen van snelgroeiende mini-bossen

Wil je ook meedoen? Kijk voor onze activiteiten op de site van Houtense Bijzaken 

Ode aan zin

  • Waar heb jij zin in

In ons dagelijks taalgebruik komen veel woorden en uitdrukkingen voor met 'zin'. Als zinzoeker verzamel ik deze taalschatten

 

Etymologische betekenis van zin: Sin, zin [richting, begrip, gedachte, gemoed, zintuig, gezindheid] 1201-1225; als ‘reeks woorden’* 

 

Zin

Zinnen

Een zin

De zin

Zinsdeel

Zinsverband

Zinverwant

 

Bezinnen 

Bezinning

Bezint eer ge begint

 

Heeft dat zin

Ik heb er zin in

Ik heb het naar mijn zin

Ik zie er de zin (niet) van in

In zekere zin

Tegen mijn zin in

Van zins zijn

Je zinnen op iets zetten

 

Verzinnen

Zinspelen op

 

Onzin

Onzinnig 

Tegenzin

Waanzin

Zingenot 

 

Zingeven

Zingever

Zingeving

Zinledig

Zinloos

Zinnenstrelend

Zinrijk

Zinvol

 

Gezin

Gezindheid

 

Zintuig

Zinsverdoving

 

Zingen 

Zinspreuk

 

Diepzinnig

Eigenzinnig

Geheimzinnig

Lichtzinnig

Scherpzinnig

Uitzinnig

Waanzinnig

Weerzinwekkend

 

Buiten zinnen

Buitenzinnig

Bij zinnen komen

 

Zinnen (naar de zin zijn), zinde, heeft gezind

Zinnen op, zon, heeft gezonnen 

 

Zindelijk

Zinderend

Zinnelijk

Zinnig

 

*Etymologisch woordenboek Van Dale
Load More