Organisatieadvies

Advies en implementatie
  • Vanuit gezondheid en balans duurzaam veranderen

Ik adviseer en coach organisaties en netwerken om meer impact te bereiken met hun missie.

In een gezonde en evenwichtige organisatie werken productieve mensen. Ze voelen zich thuis in de organisatie, vinden hun werk zinvol en weten hoe ze met succes bijdragen aan het doel van de organisatie.

Ben je klaar voor een duurzame en vitale organisatie?

Om meer impact te bereiken, heb je inzicht nodig in welke activiteiten je organisatie:

  • Achterwege kan laten
  • Verminderen of minder vaak doen
  • Uitbreiden of vaker doen
  • Nog niet doet en dient te ontwikkelen

Ik adviseer en begeleid bij het vinden van onevenwichtigheden in je huidige organisatiestructuur en -cultuur en bij het herstellen van gezondheid en balans.   

Werkwijze en resultaten

Ik werk vanuit een relatiegerichte en participatieve benadering met als uitgangpunten dat:

  • de blauwdruk voor gezondheid en balans van nature al binnen een organisatie aanwezig is;
  • succesvolle verandering aansluit bij de blauwdruk en
  • alle belanghebben vanaf het begin deelnemen aan de organisatieontwikkeling - in een helder proces.

Een ontwikkelvraagstuk start met het in kaart brengen van de gezondheid en balans van de organisatie. Dit gebeurt via participatieve bijeenkomsten die tegelijkertijd draagvlak creëren. Betrokkenen krijgen ruimte om eigen leiderschap en wijsheid te tonen als persoon met zowel rationele vermogens als ook met verbeeldingskracht, intuïtie en emoties.

De organisatie krijgt een helder beeld over de huidige stand van zaken, gewenste ontwikkeldoelen, geschikte verandermethode(s), haalbare resultaten en het tijdpad. Tijdens vervolgbijeenkomsten komen gezamenlijk gedragen oplossingen tot stand. Hierdoor begrijpt en ondersteunt iedereen het eindresultaat. Mijn werkwijze leidt tot zinvolle, efficiënte en duurzame resultaten en goede interne samenwerking. 

Voor wie

Zelfstandig professionals, teams, organisaties en netwerken in het maatschappelijk domein en andere organisaties die buiten gebaande paden willen treden en concrete resultaten willen bereiken.


Reacties
“De aanpak van Mariëlle biedt mij de structuur om de belangrijkste zaken heel gericht op te pakken. Andere dingen kan ik de tijd en rust geven om zich te laten ontwikkelen. Dit werkt op de lange termijn heel efficiënt.” Directeur 
“Zonder Mariëlle had mijn bedrijf door interne tegenstellingen niet meer bestaan. Mariëlle was de verbindende kracht die het geheel in stand hield en dat was van levensbelang.” Bedrijfseigenaar

Contact

Kan ik je van dienst zijn, wil je een (online) oriënterend gesprek afspreken, ideeën uitwisselen of heb je vragen: neem contact op 

 

Op mijn diensten zijn algemene voorwaarden van toepassing.

Genuine Contact Mentoring Circle

Genuine Contact mentoring circle
  • Face to Face meeting in The Netherlands

An international face to face mentoring circle took place on 8 & 9 September 2023 in The Netherlands about working the Genuine Contact™ way

International Face to Face Mentoring Circle

This International Face to Face Genuine Contact Mentoring Circle is organized regularly in the Netherlands and is part of a larger group of Genuine Contact Mentoring Circles that happen throughout the world. Mentoring is one of the components of the Genuine Contact Program and organizing this event is part of our commitment in the Netherlands to stimulate ongoing learning through mentoring. Genuine Contact Mentoring Circles take place all over the world also online and in different languages. 

Mentoring Circle Organizing Team 2023

Mariëlle CuijpersDoris Gottlieb

Why Mentoring Circles

An integral part of the Genuine Contact way of working is mentoring for ongoing professional and personal development. It is one of the essential components of the Genuine Contact Program. Mentoring is underpinned by key concepts and beliefs of Genuine Contact including:

  • working with the blueprint for health that is present in every organization
  • using life nurturing meetings as a catalyst for organizational success
  • developing systems for sustaining organizational health and balance that is needed for optimal effectiveness
  • working with the belief that change is constant and that ongoing mentoring is one way to develop mastery at working with change
  • opportunities for Genuine Contact in all relationships

The Genuine Contact community offers mentoring as a forum to learn the art of mentoring and to 'walk the talk of mentoring' for both individuals and organizations. Mentoring circles have been held regularly within the Genuine Contact community since their beginning in North Carolina, USA in 2001. The first mentoring circle in Amsterdam was held in 2004. 

Open Space Technology & Whole Person Process Facilitation

The design of the mentoring circle consists open space technology (OST) and whole person process facilitation (WPPF). Both are well-proven methodologies for highly participatory meetings and part of the Genuine Contact™ Program. This program provides for tools, techniques, and concepts of how to let organization of all kinds to thrive in today’s internal and external environments of constant change. On the website www.genuinecontact.net you can find information about the Genuine Contact approach as well as a listing of learning opportunities including Mentoring Circles.

Nederlandstalige bijeenkomst op maat 

De voertaal van deze Genuine Contact mentoring circle was Engels vanwege het internationale karakter van de bijeenkomst. Wil je een Nederlandstalige 'Open Space Technology'- of 'Whole Person Process Facilitation'-bijeenkomst organiseren voor je bedrijf, vereniging of familie?

Ik ben een geautoriseerde Genuine Contact™ facilitator en bespreek graag de mogelijkheden voor een aanbod op maat, online en/of offline. Neem voor een oriënterend gesprek contact met me op.

 

 
Afbeelding: Pixabay  

Elkaar open vragen stellen

Intervisie voor yogadocenten
  • Training Verdieping intervisie

Dialogische intervisiewerkvormen gebruiken en een eigen intervisiegroep opzetten. 

Er komt steeds meer vraag naar intervisie voor yogadocenten. Zij oefenen hun vak vaak solistisch uit. Tijdens het online Samsara Yoga Congres dat ik in november 2020 faciliteerde, bleek dat er bij de deelnemers behoefte was aan meer kennis over verschillende intervisievormen en over hoe je zelf succesvol een groep kunt opzetten. Met Samsara Yoga Docentenopleiding ontwikkelde ik daarom een online bijscholing intervisie. Hieronder staan enkele reacties van deelnemers uit de voorgaande training. 

Ik heb veel bijgeleerd en ook echt ontdekt wat intervisie nu inhoudt.

Alles zat er in, alle ruimte voor eigen inbreng, zeer goede docent.

Erg inspirerend. Een gedegen basis als start van een intervisiegroep.

In drie online lesdagen leerden yogadocenten van en met elkaar via eigen praktijkvragen en ze leerden hoe je een eigen intervisiegroep start. De Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) erkende deze bijscholing. 

Waarom intervisie

Het houden van intervisiegesprekken over ervaringen en dilemma's als yogadocent biedt een leuke én goede manier om de kwaliteit en professionaliteit als yogadocent te verbeteren. De kern van intervisie is dat professionals uit hetzelfde vakgebied vrijwillig en op basis van gelijkheid uitwisselen met en leren van elkaar. Dit gebeurt aan de hand van een concrete praktijkervaring van een van de deelnemers. Door dit in een georganiseerde gespreksvorm en met een goede rolverdeling te doen zorg je ervoor dat alle deelnemers echt met elkaar in contact en tot hun recht komen. Alle deelnemers krijgen door de ingebrachte praktijkervaring nieuwe inzichten en ideeën over yoga en lesgeven.

De ervaring met de intervisiegesprekken helpt yogadocenten ook bij de dialoog met hun eigen cursisten. Door de werkvormen al doende te leren en met elkaar na te bespreken, kun je bovendien al snel succesvol een eigen groep opzetten. Online of fysiek, of met een mix daarvan. Maar altijd in échte verbinding.

Mijn expertise

Eind jaren negentig maak ik voor het eerst kennis met intervisiemethoden. Ik merk hoeveel ik daarvan leer. Op een ongedwongen en inspirerende manier geeft het me inzichten en steun. Dat zie ik ook bij de andere deelnemers gebeuren. Sindsdien zet ik verschillende intervisiegroepen op als kennisprofessional, yogadocent en facilitator en leer steeds meer dialogische en participatieve werk- en begeleidingsvormen. Bij Samsara Yoga Docentenopleiding was ik acht jaar docent Intervisie. De intervisie- en mentorbijeenkomsten begeleid ik eveneens online. Met de juiste opzet werkt dit ook zeer krachtig. 

Online overleg Manon en Mariëlle

De voorbereiding voor deze bijscholing met Romanie Graumans en Manon van Middelkoop doe ik via Whole Person Proces Facilitation, een werkwijze van het Genuine Contact™-programma.


Manon over de samenwerking:
"Het is een groot plezier om met Mariëlle samen te werken! Door haar kennis van yoga en dialoogtechnieken verzet je vanuit ontspanning en verbinding bergen werk."  

Meer informatie

Dubbelinterview met Manon en mij over de kracht van intervisie: Praten over je vak, met intervisiemethodes elkaar de juiste vragen stellen

Wil je als professional ook begeleiding bij het opzetten van een intervisiegroep of andere intervisievormen leren kennen? Ik kom graag met je in contact

 

Wat mensen beweegt

Wat mensen beweegt
  • Betrokken mensen aan het woord over waardevolle zorg

Ik schrijf over wat mensen beweegt als voorbeelden van zinvolle verandering.

Nieuwsgierigheid naar wat mensen beweegt en maatschappelijk betrokkenheid, komen samen in artikelen die ik schrijf voor het tijdschrift Zorg & Zeggenschap van LOC Waardevolle zorg. Dit is een netwerk van mensen die betrokken zijn bij zorg en welzijn. Deelnemers aan het netwerk dragen eraan bij dat ieder mens een waardevol leven kan leiden. Ook als diegene zorg nodig heeft.

Meer menselijke maat

Zorg & Zeggenschap brengt voor het voetlicht hoe cliëntenraadsleden, zorgprofessionals en andere betrokkenen uit het netwerk van LOC Waardevolle zorg, concrete veranderingen weten te bereiken voor waardevolle zorg. Door het schrijven van de artikelen krijg ik de gelegenheid uitgebreid met een aantal van deze mensen spreken. Ze zetten zich bijvoorbeeld in voor gehandicapten- en ouderenzorg, vrouwenopvang, justitiële jeugdopvang, palliatieve en psychiatrische zorg. De gesprekken gaan over zeggenschap en kwalitatieve zorginhoudelijke thema's waarmee ik ook bekend ben als kennisprofessional in de langdurige zorg. 

Ik kom bij de geïnterviewde mensen veel inzet en compassie tegen en sterke drijfveren om het zorgsysteem meer op de menselijke maat te organiseren. Mijn opdracht is om de essentie hiervan voor het voetlicht te brengen. Zodat betrokkenen uit verschillende sectoren van elkaar kunnen leren. Ook mensen die wat verder van de zorgpraktijk afstaan, zoals beleidsmakers en toezichthouden, krijgen zo informatie over wat in de dagelijkse praktijk van belang is voor cliënten.

Wederzijdse waardering

Bij het schrijven van deze beknopte artikelen let ik erop dat de taal en toon past bij degene waar het over gaat en dat ik jargon vermijd. Dat de motivatie en opgedane ervaring goed naar voren komt. En dat ik concrete resultaten beschrijf die iemand heeft bereikt. Dit zoeken naar de juiste formuleringen geeft veel voldoening. De gesprekken geven mij bovendien meer inzicht in hoe mensen persoonlijke ervaringen weten te transformeren naar algemene verbeteringen in de zorg. Deze mensen staan open om nieuwe vaardigheden te leren en zich in het perspectief van anderen te verplaatsen. Ze zetten zich in om constructief met andere partijen samen te werken en dat bewonder ik. 

Verhalen schrijven op basis van een interview levert fijne samenwerkingen op. De geïnterviewden geven terug dat ze de manier waarderen waarop ik in het artikel verwoord wat ze doen en waarom:

“Dank voor het mooie artikel, erg waardevol en respectvol” en “Dank je wel voor het fijne interview, jouw begrip en weergave van mijn woorden. Ik vond het erg spannend maar ben trots dat ik het toch gedurfd heb. Daar heb jij een groot aandeel in.”

Soms krijgt een artikel een nog groter lezerspubliek omdat de betrokken organisatie het artikel deelt via sociale media als LinkedIn

Kennis verspreiden

Via Zorg & Zeggenschap draag ik zo bij aan het verspreiden van begrijpelijke kennis en goede voorbeelden over hoe mensen met elkaar op een waardevolle manier zorg veranderen.  

Selectie artikelen

Gemeenschapszin handen en voeten geven 
(Zorg en Zeggenschap winter 2023 - 2024)

Pak problemen jeugdzorg bij de wortel aan 
(Zorg & Zeggenschap herfst 2023) 

Behoefte aan breed kwaliteitskader vanuit leven van mensen
(Zorg & Zeggenschap voorjaar 2023)

Eigen keuzes geven kracht
(Zorg & Zeggenschap, herfst  2020)

Zorg staat niet voorop voor bewoners
(Zorg & Zeggenschap, winter 2018 - 2019)

Ook de relationele kant van zorg meten
(Zorg & Zeggenschap, winter 2018 - 2019)

Goede palliatieve zorg staat dicht bij leefwereld mensen
(Zorg & Zeggenschap, zomer 2018)

Bekijk het overzicht van mijn publicaties

Meer weten

Wil je meer weten over cliënten aan het woord laten of over hoe je goede voorbeelden helder onder woorden brengt en verspreidt? Ik denk graag met je mee en wie weet welk mooi idee daar uit voortkomt.

Neem contact met me op.

Je organisatie transformeren

Een organisatie vernieuwen
  • Een duurzame strategie creëren en succesvol implementeren

Om inbreng op te halen voor een vernieuwde strategie, faciliteerde ik online bijeenkomsten voor de leden van een internationaal netwerk van veranderexperts.

De Genuine Contact Organization (GCO) bestaat sinds ruim 20 jaar uit een internationaal georganiseerd netwerk met leden uit alle continenten en een algemeen secretariaat in Canada. In diverse landen bevinden zich actieve lokale netwerken zoals in Nederland, India, Duitsland en Zweden. De leden zijn onafhankelijke professionals die zich bezighouden met veranderen. Sommigen werken zelfstandig als consultant, coach, facilitator en trainer, anderen werken binnen organisaties als bestuurder, leidinggevende of manager. Alle leden voelen zich thuis bij de holistische Genuine Contact-manier van werken en bij het inzicht: verandering is niet te managen, je kunt echter wel leren er doorheen te navigeren. In dit artikel staat hoe de GCO binnen vier maanden op een participatieve en dialogische wijze de vernieuwing van de strategische koers wist te realiseren en wat mijn rol daarbij was als lid van het projectteam. 

De uitdaging

Het Genuine Contact-netwerk groeide de afgelopen jaren met grote sprongen. De Genuine Contact Organization ontwikkelde zich tot een strategiegerichte organisatie met interessante activiteiten voor leden. In 2020 waren alle beoogde doelen van het oorspronkelijke strategische plan bereikt. Het organisatiebestuur -destijds bestaand uit: Doris Gottlieb, Elisabeth Tepper Kofod en Ad van Roosmalen - vroeg in de zomer van 2020 directeur Rachel Bolton om een vernieuwd strategisch plan te ontwikkelen. Ik reageerde op een oproep om deel te nemen aan het projectteam dat dit plan moest gaan bouwen. We vormden uiteindelijk met vier mensen een door de directeur geleid 'Strategic Refresh' (SPRT)-projectteam: 

Als opdracht kregen we mee:

'Ontwikkel via online communicatie en bijeenkomsten binnen vier maanden een vernieuwd strategisch plan met thema's die de leden belangrijk vinden en die richting geven aan de organisatie voor de komende vijf jaar - 2021 tot en met 2025.'

De werkwijze

We hielden er rekening mee dat dit proces voor alle betrokkenen vaardigheid vereist in het omgaan met verandering en creëerden daarvoor leermogelijkheden. We gebruikten uitgangspunten die geworteld zijn in de Genuine Contact-manier van werken:

  • Langzaam gaan om snel te gaan 
  • Bij elke stap en bij elke bijeenkomst waarborgen dat er leiderschap is
  • Bij elke stap betrekken van een diverse groep mensen die bijdragen met hun wijsheid, kennis en ervaring 
  • Gedurende het gehele proces en op verschillende manieren bieden van mogelijkheden om te participeren

Tijdens het gehele online proces zetten we participatieve werkwijzes in. We hielden rekening met verschillende leerstijlen van mensen en we nodigden iedereen steeds uit om met de 'hele persoon' aanwezig te zijn, niet alleen met het hoofd, ook emoties, het lichaam en de geest zijn welkom en worden aangesproken. In het Genuine Contact programma heet deze wijze van faciliteren: Whole Person Proces Facilitation (WPPF), dit biedt voorwaarden voor diversiteit, gelijkheid, inclusie en verbondenheid.

Als projectteam volgden we de 'Zes processtappen voor duurzame ontwikkeling', zie ook de afbeelding hieronder:

  1. Exploratie (discernment)
  2. Bereidwilligheid (readiness)
  3. Draagvlak (engagement)
  4. Constructie (construction)
  5. Implementatie (implemantation)
  6. Monitoren & aanpassen (monitoring & adjustment)
"Succesfactoren van Strategische planning via de Genuine Contact-benadering zijn de uitgebreide voorbereiding voorafgaand aan de constructie van het plan en de betrokkenheid van alle belanghebbenden bij alle ontwikkelingsfases."

Zes stappen voor duurzame verandering - Genuine Contact™

Kenmerkend in deze succesvolle manier van werken was het belang van een uitgebreide voorbereiding en voortdurende betrokkenheid van alle belanghebbenden vóórdat we met de constructie van het plan begonnen: Het leiderschap van de organisatie bereidde het proces voor, inclusief de vorming van het projectteam. Het team informeerde iedereen over de bedoeling van de verandering, creërde gezamenlijke reflectiemogelijkheden en ging na voor welke thema's er draagvlak en zin bestond om in de toekomst aan te gaan werken (de eerste drie stappen). Om de informatie te verzamelen en beweging op gang te brengen, hielden we bijeenkomsten en een schriftelijke enquête. Pas hierna volgde de constructiefase van het plan (stap vier) en volgde er besluitvorming.

We organiseerden en faciliteerden achtereenvolgens de volgende participatieve bijeenkomsten:

  • Oriëntatie: Deelnemers spreken zich uit over het perspectief van waaruit zij kijken naar 'strategische vernieuwing'. Ze krijgen tevens uitleg en mogelijkheid om vragen te stellen over het gehele veranderproces.
  • Scan van de gezondheid en balans van de organisatie: Stapsgewijs geeft elke deelnemer aan in hoeverre de organistie een levensvoedende omgeving biedt of waar de organisatie uit balans is. 
  • Verhalen vertellen: Deelnemers worden uitgenodigd om hun verhalen te delen over - in dit geval - het werken met Genuine Contact en hoe het is om deel uit te maken van de organisatie. Deze verhalen dragen bij aan de structuur van een organisatie en bouwen aan een collectief geheugen van de organisatie.
  • Mogelijkheden en kansen voor de toekomst: Tijdens deze Open Space Technology (OST)-bijeenkomsten stellen de deelnemers zelf een agenda op met mogelijkheden en kansen die zij voor de organisatie belangrijk vinden en waar ze zelf passie voor voelen. Ze nemen vervolgens deel aan gesprekken over toekomstmogelijkheden voor de organisatie.
  • Constructie van het plan: Nadat we als projectteam de opbrengsten van alle bijeenkomsten en de schriftelijke enquete analyseerden en duidden, stelden we in tijdens teambijeenkomsten het plan op voor de vernieuwde strategische koers. Alle leden van de organsiatie konden deelnemen aan deze constructiefase. Enkele leden maakten daar gebruik van en zij brachten nieuwe perspectieven mee. Dit hielp ons als projectteam om plannen aan te scherpen en om de juiste woorden, toon en vormgeving te vinden.
  • Presentatie conceptplan: Leden kregen informatie over het conceptplan, konden vragen stellen en aanvullende suggesties doen.
  • Besluitvormingsbijeenkomst: Het bestuur van de organisatie presenteerde het plan en vroeg om akkoord. Dit gebeurde via de Five to Fold Decision Making-methode: Stapsgewijs komt de besluitvorming rondom een voorstel tot stand. Betrokkenen krijgen voorafgaand aan de stemming de gelegenheid om vragen en twijfels naar voren te brengen en hun standpunt duidelijk te maken.

De online bijeenkomsten werden goed bezocht en deelnemers gaven aan er veel positieve energie van te krijgen. Van elke bijeenkomst maakten we duidelijke verslagen en verspreidden deze onder alle leden. 

Mijn rol was, behalve deelname aan de algemene projectteamtaken, het faciliteren van de WPPF-bijeenkomst over de 'Scan van de gezondheid en balans van de organisatie' en de OST-bijeenkomst 'Mogelijkheden en kansen voor de toekomst'.

Het resultaat

Begin 2021 gaf het bestuur van de International Genuine Contact Organization goedkeuring aan een gedurfd en ambitieus vernieuwd strategisch plan. Meer dan 40 mensen leverden een inbreng aan het plan. Zij vertegenwoordigden een brede en diverse groep leden vanuit de hele wereld. Het plan biedt een duidelijke focus zonder een keurslijf te zijn. De leden gaven bij de besluitvormende bijeenkomst aan dat zij de gekozen strategische thema’s als 'hun' thema's herkennen en dat zij gemotiveerd zijn om mee te werken aan de implementatie. 

Reflectie

Ik vond het een boeidende opgave om in zo'n kort tijdsbestek aan deze complexe opdracht te werken - in een nieuw team, met verschillende nationaliteiten en diverse professionele achtergronden. En met alleen online contactmogelijkheden.

We namen als projectteam bij de start voldoende tijd om een gedeeld beeld over de opdracht en manier van werken af te spreken. Dit langzame werken leverde op dat we daarna voortvarend alle taken verdeelden en in goed overleg bijeenkomsten konden organiseren. Soms ontstonden er een misverstand of een verschil van inzicht. Daar konden we door onze werkwijze open en in goed overleg mee omgaan. Ik heb het ervaren als een bijzonder effciënte en bovenal plezierige manier van samenwerken met elkaar.

De voorbereidende bijeenkomsten met de leden leverden veel draagvlak voor verandering en goede ideeën op voor de uiteindelijke constructie van het plan. Het plan sluit aan bij wat de leden motiveert en wat zij voor de toekomst belangrijk vinden. Door het open en participatieve karakter van de bijeenkomst kregen leden ook de kans elkaar beter te leren kennen en samen voorstellen in te brengen. 

Het bestuur van de Genuine Contact Organization merkte op dat het strategisch plan een koers biedt die daadwerkelijk leeft in de organisatie. De uitvoering van de activiteiten in de vernieuwde koers al tijdens het ontwikkelproces op gang. Mensen die actief zijn in de organisatie en deelnamen aan de bijeenkomsten wisten wat de leden wilden en hielden daar al rekening mee. De bijeenkomsten droegen voor de leden tevens bij aan meer duidelijkheid en kennis over wat de organisatie voor hen te bieden heeft. 

Wat ik doe

Ik begeleid mensen en organisaties bij zinvol veranderen als adviseur, coach en trainer. Daarbij maak ik zowel gebruik van de Genuine Contact-werkwijze, als van mijn vak- en proceskennis in het maatschappelijke domein als senior adviseur, programmaleider en directeur. 

Bij omvangrijke opdrachten werk ik samen met ervaren professionals uit mijn netwerk.

Meer informatie

Contact

Wil je veranderen, ideeën uitwisselen of heb je vragen, neem contact op 

 

Afbeelding: © Genuine Contact™
Load More