Internationale tweedaagse mentorbijeenkomst

In september 2020 was ik aanwezig bij een netwerkbijeenkomst op locatie. Ondanks de 1,5 meter maatregel was het een sprankelende ervaring

Ik was zowel organisator van als een van de veertien deelnemers aan deze internationale mentorbijeenkomst op Landgoed de Horst in Driebergen. De deelnemers kwamen uit verschillende landen. We gebruikten Engels als voertaal. De meeste deelnemers kenden het Genuine Contact-netwerk en -werkwijze al. Voor sommigen was Genuine Contact™ gloednieuw. 

In 2012 kwam ik in aanraking met Genuine Contact en de integrale visie op organiseren, leren, leiden en veranderen. Ik werd meteen enthousiast over deze zinvolle en praktisch toepasbare werkwijze voor organisatieontwikkeling. De werkwijze is zowel concreet toepasbaar bij individuele coaching, organisatieverandering als allerhande samenwerkingsvormen. Ik startte als deelnemer aan trainingen en mentorbijeenkomsten. Inmiddels ben ik zelf geautoriseerd Genuine Contact trainer en actief in het Genuine Contact-netwerk zowel in Nederland als internationaal.

Wil je meer weten over de organisatie en vormgeving van een succesvolle mentorbijeenkomst? Lees de informatie hieronder of neem contact met me op.

Genuine Contact mentorbijeenkomsten

Een mentorbijeenkomst biedt deelnemers de gelegenheid om via een open structuur en die veel vrijheid biedt, verbinding te maken met zichzelf en met de andere deelnemers. En om actuele thema's met elkaar te bespreken. De eenvoudige opzet en heldere structuur van mentorbijeenkomsten op de Genuine Contact manier van werken, leidt tot nieuwe inzichten, perspectieven en inspiratie en goede relaties. Jaar na jaar blijven deelnemers terugkomen. 

Ruim vijftien jaar geleden werd de eerste Genuine Contact-mentorbijeenkomst in Nederland geïntroduceerd. Dit groeide uit tot een levendige ontmoetingsplek voor zowel mensen uit het Genuine Contact-netwerk als mensen die geïnteresseerd zijn om Genuine Contact te leren kennen.

In 2018 was ik een van de facilitators. Aan die bijeenkomst namen 24 mensen deel uit zo'n acht verschillende landen waaronder, Duitsland, Noorwegen, Spanje Zweden en Sri Lanka en die hun waardering en enthousiasme uitspraken voor wat ze hadden meegemaakt en geleerd. Dit motiveerde mij om me te blijven inzetten voor mentorbijeenkomsten. 

Mentorschap is een essentieel onderdeel van het Genuine Contact Programma als mogelijkheid om je zowel professioneel als persoonlijk te blijven ontwikkelen. De bijeenkomst in Nederland maakt deel uit van een grotere groep Genuine Contact mentorbijeenkomsten die wereldwijd op locatie en online plaatsvinden.

Flexibele organisatie

Het organisatieteam bestond voor de bijeenkomst in september 2020 uit vier personen, allen opgeleid als Genuine Contact trainers. Zelfstandig Consultant Doris Gottlieb en ik namen de eindverantwoordelijk voor de bijeenkomst op ons. Strategisch adviseur Wieneke Olthof en Agile Change Manager Richard Metcalf de rol van facilitator. In het najaar van 2019 startten we met de eerste planningsbijeenkomst. In het voorjaar maakten we een periode van veel onzekerheid door over of en hoe het evenement kon doorgaan -vanwege COVID-19. De antwoorden op onze vragen bleven lang onzeker:
 
• Zullen mensen uit verschillende delen van de wereld kunnen reizen om samen te komen?
• Mag het conferentiecentrum open (blijven)?
• Met hoeveel mensen mogen we op locatie op één plek bijeenkomen?

Mèt verandering werken

We motiveerden elkaar om mèt en niet tégen verandering te werken en antwoorden open te houden. Gedachten gingen van annuleren, naar uitstellen, naar online verplaatsen en naar een hybride bijeenkomst die zowel online als op locatie zou plaatsvinden. Vlak van tevoren bleek dat het evenement kleinschalig op locatie mogelijk was en dat het voor een paar buitenlandse gasten haalbaar was om naar Nederland te reizen. We besloten het te doen!

Het werd een sprankelende, zeer inspirerende bijeenkomst. Met veel blijdschap bij de deelnemers over de ontmoetingen in levende lijve en dat goede gesprekken ook op 1,5 meter goed mogelijk bleken. Als organisatieteam bleven we vertrouwen op een goede afloop 'hoe dan ook' en dat het zo goed uitpakte, gaf achteraf veel voldoening.

Ontspannen programma

Het programma van de bijeenkomst gaf deelnemers de gelegenheid om elkaar eerst op een ontspannen manier te leren kennen en verwachtingen op elkaar af te stemmen. We begonnen met een 'transfer in' en het uitwisselen van ‘hopes and fears’, daarna volgde een ‘Festival of stories’ met verhalen en inzichten over ervaringen met Genuine Contact en de première van een videoclip over 'What is Genuine Contact?'.
 
Op vrijdagavond vond buiten bij de vuurplaats een feestelijke ceremonie plaats om het twintig-jarig bestaan van Genuine Contact te vieren. Met muziek, felicitatiebrieven van de oprichters van het Genuine Contact™ programma, taart en een toast. Ook hadden we online internationale gasten uit Canada, Duitsland en Zweden. Ik gaf de ceremonie vorm en begeleidde de verschillende onderdelen. 

Onderwerpen 

Zaterdag maakten de deelnemers zelf de agenda met voor hen actuele thema's gerelateerd aan: ‘Issues and opportunities working and living in genuine contact’. We faciliteerden dit via Open Space Technology:
·      Genuine Contact & Agile/Lean
·      Explore roles in Genuine Contact
·      What would be the best Genuine Contact training to do as a newcomer
·      Being a ‘Butterfly’ on purpose
·      Share ideas on how to work with Whole Person Process Facilitation  in group meetings
·      Circle in family setting
·      How to find the people who need help with Open Space Technology?
·      Tips and tops for designing a one day online Open Space Technology meeting
·      Health, mental, physical, emotional, spiritual. A chance to share/explore
·      How are you living the ‘Discipline of Joy’?
·      Getting on the trainer train in COVID times.

De bijeenkomst sloten we zaterdagmiddag af met actieplanning en een slotronde om ervaringen en inzichten te delen. Als organisator kon ik zelf ook aan sessies deelnemen en ik ging naar huis met veel energie, ideeën en ook praktische tips om te gebruiken voor het online Open Space Technology congres dat ik in het najaar ging organiseren. 

Bijeenkomst in 2021

In 2021 vindt de internationale Genuine Contact mentorbijeenkomst in Nederland plaats op 10 en 11 september in Driebergen. Zie de uitnodiging of neem contact met me op voor meer informatie.

 

 
Afbeelding: © Anna Caroline Türk