Met het inwonerinitiatief Houtense Bijzaken bekijken we onze mooie leefomgeving vanuit het perspectief van de wilde bijen.
De wilde bijen zijn in nood, de helft van alle 359 soorten is bedreigd. Dit terwijl ze essentieel zijn voor het leven op aarde. In mijn woonplaats Houten zijn er de laatste twintig jaar 43 soorten waargenomen. Deze dalende lijn willen we als betrokken vrijwilligers omzetten in een stijgende trend. Door verbetering van de Houtense leefomgeving creëren we een leefgebied voor wel 112 soorten bijen.
In actie voor de wilde bij
Met de Houtense Bijzaken komen we in actie voor de wilde bij.
Kijk eens met de ogen van een bij, wat zie je dan?
Gras. Veel gras. Groen. Heel veel groen gras. Wij noemen dat grasfalt.
Wilde bijen eten geen gras. Ze lijden chronisch honger.
We hebben dromen, maken plannen en steken onze handen uit de mouwen. Zo maken we van de wilde bij een zachtaardige hoofdzaak.
Kijk. Geniet. Laat je inspireren door het filmpje over de activiteiten van Houtense Bijzaken: "Met inwoners van groen naar bloei" (3 min 33 sec)
Chronische honger
De wilde bij heeft bloemen nodig en nestgelegenheid. Nederland leidt aan een bloemarmoede, die bijen, hommels, zweefvliegen en de vlinders treffen. Dit veroorzaakt chronische honger. Bijen zijn afhankelijk van nectar en stuifmeel. Wilde bijen leven van een beperkt aantal bloemen en juist deze specialisten hebben het zwaar. De door imkers gehouden honingbijen zijn generalisten, deze bijen hebben een groter aanpassingsvermogen. Zie ook: Wilde bijen
Wat is er dus nodig? Méér meerjarige bloemen en struiken die aantrekkelijk zijn voor wilde bijen. Bloeiende bomen, die ook in het vroege voorjaar en de herfst bloeien. En nestgelegenheden. Dat zijn bijenhotels en ook plekken in de grond, in het zand. Een muurtje met wat zand en leem of wat ruimte tussen de tegels houden, biedt woonruimte aan zandbijen.
Meest aantrekkelijke bijgemeente
De missie van Houtense Bijzaken: De gemeente Houten is in 2025 de meeste aantrekkelijke bijgemeente van de provincie Utrecht. Onze droom is dat over 10 jaar heel Houten een verbindend lint van bijenoases is!
Behalve dat ik het erg leuk vind om samen aan de verbloeming te werken, krijg ik ook veel nieuwe kennis over natuurontwikkeling, biodiversiteit en het aanleggen van snelgroeiende mini-bossen
Wil je ook meedoen? Kijk voor onze activiteiten op de site van Houtense Bijzaken