Elkaar open vragen stellen

  • Training Verdieping intervisie

Dialogische intervisiewerkvormen gebruiken en een eigen intervisiegroep opzetten. 

Er komt steeds meer vraag naar intervisie voor yogadocenten. Zij oefenen hun vak vaak solistisch uit. Tijdens het online Samsara Yoga Congres dat ik in november 2020 faciliteerde, bleek dat er bij de deelnemers behoefte was aan meer kennis over verschillende intervisievormen en over hoe je zelf succesvol een groep kunt opzetten. Met Samsara Yoga Docentenopleiding ontwikkelde ik daarom een online bijscholing intervisie. Hieronder staan enkele reacties van deelnemers uit de voorgaande training. 

Ik heb veel bijgeleerd en ook echt ontdekt wat intervisie nu inhoudt.

Alles zat er in, alle ruimte voor eigen inbreng, zeer goede docent.

Erg inspirerend. Een gedegen basis als start van een intervisiegroep.

In drie online lesdagen leerden yogadocenten van en met elkaar via eigen praktijkvragen en ze leerden hoe je een eigen intervisiegroep start. De Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) erkende deze bijscholing. 

Waarom intervisie

Het houden van intervisiegesprekken over ervaringen en dilemma's als yogadocent biedt een leuke én goede manier om de kwaliteit en professionaliteit als yogadocent te verbeteren. De kern van intervisie is dat professionals uit hetzelfde vakgebied vrijwillig en op basis van gelijkheid uitwisselen met en leren van elkaar. Dit gebeurt aan de hand van een concrete praktijkervaring van een van de deelnemers. Door dit in een georganiseerde gespreksvorm en met een goede rolverdeling te doen zorg je ervoor dat alle deelnemers echt met elkaar in contact en tot hun recht komen. Alle deelnemers krijgen door de ingebrachte praktijkervaring nieuwe inzichten en ideeën over yoga en lesgeven.

De ervaring met de intervisiegesprekken helpt yogadocenten ook bij de dialoog met hun eigen cursisten. Door de werkvormen al doende te leren en met elkaar na te bespreken, kun je bovendien al snel succesvol een eigen groep opzetten. Online of fysiek, of met een mix daarvan. Maar altijd in échte verbinding.

Mijn expertise

Eind jaren negentig maak ik voor het eerst kennis met intervisiemethoden. Ik merk hoeveel ik daarvan leer. Op een ongedwongen en inspirerende manier geeft het me inzichten en steun. Dat zie ik ook bij de andere deelnemers gebeuren. Sindsdien zet ik verschillende intervisiegroepen op als kennisprofessional, yogadocent en facilitator en leer steeds meer dialogische en participatieve werk- en begeleidingsvormen. Bij Samsara Yoga Docentenopleiding was ik acht jaar docent Intervisie. De intervisie- en mentorbijeenkomsten begeleid ik eveneens online. Met de juiste opzet werkt dit ook zeer krachtig. 

Online overleg Manon en Mariëlle

De voorbereiding voor deze bijscholing met Romanie Graumans en Manon van Middelkoop doe ik via Whole Person Proces Facilitation, een werkwijze van het Genuine Contact™-programma.


Manon over de samenwerking:
"Het is een groot plezier om met Mariëlle samen te werken! Door haar kennis van yoga en dialoogtechnieken verzet je vanuit ontspanning en verbinding bergen werk."  

Meer informatie

Dubbelinterview met Manon en mij over de kracht van intervisie: Praten over je vak, met intervisiemethodes elkaar de juiste vragen stellen

Wil je als professional ook begeleiding bij het opzetten van een intervisiegroep of andere intervisievormen leren kennen? Ik kom graag met je in contact