Inspiratie van buiten

  • Openstaan voor verrassingen 

Een roodborstje maakte indruk tijdens een mentorbijeenkomst met een intens verrassingsoptreden.

Op 10 en 11 september 2021 organiseerde ik met Doris Gottlieb en Wieneke Olthof de jaarlijkse Internationale Genuine Contact Mentoring Circle. Professionals uit heel Europa komen hier naartoe om uit te wisselen over hun werkpraktijken. We gebruiken voor deze ontmoeting Open Space Technology voor een betekenisvolle en participatieve bijeenkomst. 

Deelnemers krijgen de uitnodiging om ‘open te staan voor verrassingen’ en te vertrouwen op de volgende uitgangspunten:

  1. De mensen die komen, zijn de juiste mensen
  2. Wanneer het begint, is dat het juiste moment
  3. Wat gebeurt, is het enige dat kan gebeuren
  4. Als het klaar is, is het klaar

Ook geldt ‘de wet van de twee voeten’: bevind je je op enig moment tijdens de bijeenkomst in een situatie waarin je niet meer leert of bijdraagt, gebruik dan je ‘twee voeten’ en ga naar een plaats waar het je wel bevalt. 

Bij de start van de tweede dag staat de buitendeur van de vergaderruimte open. De deelnemers zitten in een cirkel. Niemand neemt nog het woord. Plotseling klinkt er een klaterend vogelgezang van buiten naar binnen. We luisteren minutenlang alsof we in een concertzaal zitten. Luid en duidelijk klinkt het. Het geeft de start van deze dag vleugels. Iemand weet dat het een roodborstje is. Ze maakt er een tekening van en hangt die op in onze ruimte. 

Een mooiere verrassing had ik niet kunnen bedenken. En geen mooiere illustratie van de werking van de uitgangspunten en wet van Open Space Technology bijeenkomsten. Alleen de formulering van de uitgangspunten en de wet mag de volgende keer echt wel natuurinclusiever :)

Ontwerp zonder titel 12

Meer informatie 

In 2022 vindt de Internationale Genuine Contact Mentoring Circle in Nederland plaats op 9 en 10 september

 

Afbeelding: © Mariëlle Cuijpers en tekening: © Marina Gorobevskaya