Verandering waarnemen

  • Levenskracht + vormkracht = veranderkracht

Hoe verlopen veranderingsprocessen in de natuur en wat kan ik daarvan leren? Ik ervaar dat tijdens een workshop ‘Levenskrachten waarnemen’.

In een tijdschrift lees ik iets over de werking van preparaten die biologisch-dynamische boeren gebruiken op het land. Preparaten bestaan uit koemest, bergkristal (kiezel) of kruiden en worden op een speciale manier bereid en in de grond bewaard. Ze helpen om de essentiële levenskracht van gewassen zo goed mogelijk tot ontwikkeling te laten komen. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt, hoe werkt dat dan? Ik besluit om mijn hart te volgen en de preparaten in mijn tuin alvast te gaan uitproberen.

Verschil tussen levenskracht en vormkracht

In het voorjaar van 2021 krijg ik de gelegenheid om deel te nemen aan een tweedaagse workshop op het prachtige Landgoed Baest in Noord-Brabant van de Initiatiefgroep Onderzoek Levenskrachten en Vormkrachten. Het blijkt goed mogelijk om zelf de uitwerking te voelen van de preparaten en ook van het verschil tussen de preparaten. Zo leer ik door ervaring dat er verschil is tussen 'levenskracht'  van het koeienmestpreparaat en 'vormkracht' van het bergkristalpreparaat.

De korrel koeienmestpreparaat in mijn hand, geeft een levendig, warm en ontspannen gevoel met veel voorbijkabbelende gedachten, ik heb energie en voel me uitstekend op mijn gemak in mijn stoel. Het mespuntje bergkristalpreparaat dat ik daarna in mijn hand krijg, zorgt voor een paar heldere gedachten en een stabiel en daadkrachtig gevoel, ik kan bijna niet op mijn stoel blijven zitten, wil tot actie overgaan. Het put me ook uit om dit te ervaren. Beide krachten sámen leiden tot veranderingsprocessen. 

Noodzakelijke afwisseling

Twee dingen blijven me van het weekend bij. Om te blijven groeien en te bloeien:

  • bouw je eerst rustig energie op en ga je daarna pas over tot actie en
  • blijf je het opbouwen van levenskracht en uitvoeren van vormkracht vervolgens afwisselen.

Net zoals ik dat buiten zie gebeuren tijdens de seizoenen. Dat leidt - ook bij mensen en organisaties - tot vitale veranderkracht. Mijn tuin vaart er eveneens wel bij. 

Meer informatie

Voor de nieuwsbrief van de Initiatiefgroep Onderzoek Levenskrachten en Vormkrachten (IOLV) schreef ik in de nieuwsbrief van september 2021 een uitgebreid verslag over mijn ervaringen tijdens de workshop Levenskrachten (pdf)

Website over levenskracht en vormkracht en IOLV